Na jaren met heel veel plezier als pedagogisch medewerker gewerkt te hebben en na een opleiding gevolgd te hebben tot pedagogisch manager wist ik wat ik wilde doen; een eigen, kleinschalige kinderopvang beginnen waar ik kinderen het thuisgevoel kan bieden op het moment dat ouders aan het werk zijn.
Ik wil een plek creëren waar kinderen zich gezien, gehoord en veilig voelen en zich ontspannen kunnen ontwikkelen tot ze die 4-jarige kleuter zijn die klaar is voor de basisschool.
Dat het voor ouders niet altijd even gemakkelijk is om je kind weg te brengen kan ik me goed voorstellen. Daarom vind ik het ook heel belangrijk dat dit contact goed is en open verloopt. Als kinderopvang ben je tenslotte een verlengstuk van de opvoeding van thuis en dus is die afstemming op elkaar zo essentieel.
Ik ben er dan ook heel trots op dat ik deze elementen samen heb kunnen brengen in mijn eigen Kinderopvang Anne.
Midden in Nederwetten, een kerkdorp van de gemeente Nuenen, is in 2012 een prachtig nieuw gebouw gezet. Een gebouw waarin basisschool St. Jozef gevestigd is, een grote gymzaal en daarnaast nog verschillende ruimtes die verhuurd worden aan verschillende verenigingen die de saamhorigheid van dit kleine dorp vergroten. Vanaf januari 2017 mag ook Kinderopvang Anne zich trotse gebruiker van deze accommodatie noemen.
De groepsruimte is overzichtelijk, functioneel maar vooral gezellig ingericht wat bijdraagt aan het thuisgevoel. De ruimte biedt kinderen de mogelijkheid om op een veilige manier op ontdekkingstocht te kunnen gaan. Het meeste speelgoed ligt voor hen binnen handbereik zodat ze zelf leren kiezen waarmee ze willen spelen.
We hebben een eigen buitenruimte, maar kunnen daarnaast ook altijd gebruik maken van de grote gymzaal en het schoolplein. Dit doen we dan ook met veel plezier wanneer dit binnen de mogelijkheden van de dag past.
Door het delen van het schoolplein met de basisschool en het enthousiaste contact wat er is vanuit beide kanten wordt de overstap voor een peuter om naar school te gaan ook meteen een stuk kleiner. De kinderen weten al wie hun toekomstige leerkrachten en schoolgenootjes zijn en komen mede daardoor in een warm bad terecht. Een fijne samenwerking die ook door ouders als prettig wordt ervaren.
De gezondheid- en veiligheidsaspecten voldoen aan alle wettelijke eisen en worden jaarlijks gecontroleerd door de GGD middels onaangekondige inspecties. De rapporten hiervan kunt u terugvinden op de website van het Landelijk Register Kinderopvang.
Kleinschalig
Een van de punten waarop Kinderopvang Anne zich onderscheidt van de verschillende kindercentra om zich heen, en eigenlijk van de meeste kinderdagverblijven in het land is de kleinschaligheid. Het gaat om een groep van maximaal 8 kinderen per dag (leeftijdsafhankelijk) met 1 pedagogisch medewerkster die fulltime werkt. Op een uitzondering na is deze leidster aanwezig en dus ook mentor van alle kinderen op de groep.
Dit zorgt voor veel structuur en rust op de groep. Ook hebben de kinderen maar een klein groepje van andere kinderen om zich heen die ze op deze manier goed leren kennen en waarmee ze een band opbouwen.
Omdat er op de groep van Kinderopvang Anne 1 pedagogisch medewerker aanwezig is, is er goed nagedacht over de invulling van het vierogenprincipe. Dit wil zeggen dat die medewerker te allen tijde gezien kan worden door anderen. Dit is mogelijk door de grote ramen aan zowel binnen- als buitenzijde, waardoor zowel voorbijgangers als andere gebruikers van het gebouw naar binnen kunnen kijken. Daarnaast zijn er tussen 7.45 en 17.00 altijd medewerkers van de basisschool aanwezig die regelmatig binnenlopen. Buiten die tijden om zijn er ook nog de ouders die de kinderen komen brengen en ophalen.